© Jaume OlivetHISTÒRIA

El Tres Tombs és una festa popular a l'entorn de la festivitat de Sant Antoni Abat el 17 de gener.

El ritus principal consisteix en donar 3 voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per Això, aquest s'anomena Tres Tombs o també -Passades-, -Beneïdes- i -Passant-.

Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l'esglesia dedicada a Sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del Sant, des d'on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets es costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

A Terrassa el Tres Tombs té força tradició.

SANT ANTONI ABAD

Fou un monjo cristià d'origen egipci, pioner de l'eremitisme.

És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida, és per aixó que popularment se l'anomena Sant Antoni del porquet i, també, Sant Antoni dels Ases.

Es representat com un ancià amb barba, vestit amb roba de sac amb caputxa i amb una campana, un porquet (a occident), un bàcul amb forma de tau i el foc sagrat, en al·lusió a l'ergotisme que curaven els antonians.© Jaume Olivet © Jaume Olivet © Jaume OlivetUNA MICA DE LA SEVA VIDA

Nascut el 251 a Coma, prop d'Heraclea a Egipte, en el si d'una família apoderada. En quedar-se orfe de ben jove, va repartir els seus bens als 19 anys i va anar a viure sol a les rodalies del seu lloc de naixement. La dieta i les feines que feia van minar la seva salut, però va viure molts anys, suposadament fins els 105 anys.

El 285 es va retirar a les muntanyes d'Egipte oriental en un castell abandonat on va viure 20 anys. El 305 va tornar a la vida comunitària i es rodeja d'un nombre de deixebles, es diu que feia miracles. amb els seus seguidors va fundar dos establiments a les muntanyes orientals i un altre prop d'Arsione, i ell mateix passava el temps en algun d'aquests establiments.

El 311 sora l'emperador Maxinimià va intentar morir màrtir, però no ho va aconseguir. Va fundar un nou establiment conegut com a -muntanya de Sant Antoni - i es va relacionar freqüentment amb Sant Atanasi, bisbe d'alexandria. Quan aquest fou exiliat va intentar el seu restabliment intercedint amb l'emperador constantí el gran, que no li va concedir però el va invitar a Constantinoble, proposta rebutjada per Antoni.

Es va oposar als arrians. Encara va veure la restauració d'Atanasi als 104 anys, i va anar a Alexandria, però va tornar a les muntanyes on va morir el 17 de gener del 356. Fou enterrat en secret. Es conserven una vintena de cartes suposadament seves però només set son amb seguretat genuïnes. Sant Atanasi va escriure la seva vida.© Jaume Olivet

ET POT INTERESSAR:

- Apartat - Tres tombs de Terrassa
- El meu CV - FOTO Jaume OlivetContador:
Counter


© Jaume Olivet