© Jaume Olivet

EL FIL VERMELL I ALTRES CONTES

El fil vermell i altres contes és un recull de setze relats escrits per pares de l’escola.

Tot aquest projecte va començar, sense saber-ho, la primavera del 2009. Des del 2006 els pares de El Cim podien participar en el Certamen Literari que l’escola i l’AMPA organitzen per Sant Jordi. Amb l’objectiu de fomentar la participació i oferir una activitat més als pares, des de la Junta de l’AMPA va semblar interesant posar en marxar un curs de contes. Després d’un primer contacte amb professorat de l’escola, l’encàrrec va recaure en Josep Gòrriz, professor d’ESO d’un institut de Terrassa i escriptor.

En aquella primera edició ens vam inscriure vuit persones i la primera sessió la vam començar el cinc de març del 2009. Després, any rera any, els cursos han continuat, amb el suport de l’AMPA i la col•laboració de l’escola, fins enguany en que celebrem la sisena edició. La metodologia de treball es la que es segueix a l’Aula de lletres, fundada el 1993 per Mercè Company, de la que en va formar part, anys més tard, Josep Gòrriz. La seva filosofia és que, com la música, pintura, escultura, l’escriptura també es pot ensenyar/aprendre. A partir d’una primera idea, l’autor desenvolupa una història, la primera versió, que es analitzada per tots els participants i el professor. Dels comentaris que s’en deriven sorgeixen noves idees que ens porten a pensar, refer fragments, canviar idees, en definitiva a escriure una segona versió, i així fins a la última. El resultat és un conte compacte, treballat i que ens agrada llegir un i un altre cop. Durant les set sessions de durada dels curs, a part d’aquest treball, el Josep ens porta relats d’autors coneguts, dels seus alumnes, paràgrafs de llibres, que ens serveixen per il•lustrar les sessions i ens fa entrar més en la nostra història. La última versió es presenta al Certamen de Sant Jordi de l’escola, és l’ultim acte del curs.

Fins l’edició actual, inclosa, hi hem assistit vint-i-set pares i mares amb un total de trenta-quatre relats, a falta de les que estem treballant enguany. Alguns de nosaltres hem participat en més d’una edició, com si fos una cita anual en la que ens trobem amb amics per gaudir plegats d’allò que ens agrada: compartir històries. Dues persones són responsables de que es mantingui any rere any el curs de contes. Una ha estat la Natàlia Sallés, que des del primer moment va ser l’ànima del grup, organitzant les trobades, enviant-nos la informació i fent caliu. L’altra, el Josep Gòrriz. Recordo que en la primera edició va llegir-nos un relat, El pícnic de les tortugues es titula, després de la lectura, va afirmar que nosaltres també podiem escriure històries com aquella. La seva convicció s’ha mantingut i fa un parell d’anys, en el sopar de tancament de curs, va comentar que editariem un llibre. La idea ens va sorprendre i no recordo que la conversa s’allargués més, però el Josep va madurar la idea i en acabar la cinquena edició, el projecte va començar a agafar forma. Teniem el material i el seu convenciment de que hi havia relats amb prou entitat com perquè puguessin ser lectura amena pels altres. Vam recopilar tots els contes i ell va seleccionar les històries que havien arribat a la última versió, setze en total. Va fer les últimes correccions d’estil, unificar el format i el disseny del llibre. Després van venir les revisions, varies, per evitar qualsevol error. Vam comentar el projecte a la direcció de l’escola que el va recolzar des del primer moment. Però no en teniem prou amb els relats, va sorgir la idea d’il•lustrar-los.

Vam demanar-li a la Sílvia Samaniego la seva participació i la dels alumnes de quart d’ESO. La cooperació va ser inmediata i el projecte va ser engrescador pels nois i noies de l’asignatura de plàstica. Ells han passat pel procés de llegir els relats, fer una anàlisi de la història, pensar en una il•lustració representativa, buscar referents i finalment crear el dibuix que acompanya a les històries. Aquesta tasca ha portat mesos de feina, en aquest moment el projecte ja està a impremta.

© Jaume Olivet
Galeria: Les il·lustracions

L’edició d’aquest llibre és el resultat de molts factors, però comuns a la vegada: el treball cooperatiu entre pares, alumnes i professorat de l’escola. La resta ha estat la dedicació, la motivació i la il•lusió per portar-ho a terme. El dia 22 de març va tenir lloc l’acte de presentació a la Biblioteca Central, obert a tothom, i on varem poder tenir a les mans El fil vermell i altres contes i gaudir de l'actuació de la Coral de Secundaria de l'escola.

© Jaume Olivet
Galeria: La presentació a la Biblioteca Central.

© Jaume Olivet
Galeria: L'actuació de la Coral de secundaria de El Cim.© Jaume Olivet