© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

RUTA CULTURAL BARRIS DE TERRASSA - POBLE NOU - Galeria 1
Dissabte 15 de juny de 2019.

© Jaume Olivet 2019Ens trobem a la carretera de Rellinars cantonada carrer del Escultor Armengol. La barriada del Poble Nou, anomenada així per la colònia de nouvinguts que van instal·lar-s'hi durant els anys posteriors a la guerra civil en cases d'autoconstrucció, va néixer en terrenys pertanyents al mas de Can Colomer, encara existent, situat fora dels límits del barri, proper a la carretera de Rellinars, que n'és un dels eixos juntament amb la riera del Palau, que neix aquí de la confluència entre la riera de Can Bogunyà i el torrent de Can Candi.

Les terres del barri estan atravessades per un bon nombre de torrents a més dels esmentats, com ara el de torrent de Ca n'Amat, el Mitger, el d'en Pere Parres, el d'en Sala i el de Sant Lleïr.

© Jaume Olivet 2019

Ja veieu, estem a punt de començar una nova Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa, aquesta dedicada al Barri del Poble Nou.

© Jaume Olivet 2019

Mentre esperem, petem la xerrada.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Angel Casas 2019

© Jaume Olivet 2019

Un dibuixa, l'altre fa fotos i en Ferran a la seva.

© Jaume Olivet 2019

Un barri que s’ha anat formant al llarg de la carretera de Rellinars, més amunt del que ara és la Avinguda Abat Marcet i als dos costats de la riera, amb l’arribada principalment d’andalusos, aragonesos i castellans principalment.

Evidentment les precàries construccions s’anaven realitzant sense cap planificació urbanística ni social, enmig d’uns carrers improvisats i imaginaris. Al carrer Marià Benlliure i en algun altre més, encara és conserven com a testimoni d’aquests fets, els típics passadissos estrets que separen alguns habitatges.

© Jaume Olivet 2019

El nom d’alguns carrers parlen de la història del barri fent referència a la procedència dels seus primers veïns (Letur, Albacete, Serón, Castro del Río, Linares, Adra, Baeza, Abrucena…).

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

De camí ens trobem amb l'amic Manel que té un canal youtube "ManelASecaS", on penja vídeos d'experiències viscudes en primera persona. Jo el vaig acompanyar en una ocasió:

ManelAsecaS: Rugbi, i per què no?

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

La Plaça de la Cultura.

No és el mateix referir-se a l’altre banda de la riera, on es troba la zona més antiga i els veíns més grans, que referir-se a la part nova, aquí on som, a l'entorn de la Plaça de la Cultura (construïda en els terrenys on es trobava l’antiga hidroeléctrica. El sr. Joaquim Solé veí molt antic del barri ens fa quatre pinzellades del que havia estat aquest terreny).

© Jaume Olivet 2019

Els edificis són de construcció més recent tot i que sobre el paisatge proliferen les cases d’autoconstrucció, que en són la majoria i totalment reformades amb una o dos plantes aixecades posteriorment amb el pas dels anys.
El centre cívic Avel·lí Estrenjer està situat en aquesta mateixa plaça.
Es va inaugurar el 1996, ha estat objecte d'una ampliació recentment.
L'equipament acull: la seu del regidor del districte i l'oficina del coordinador de districte (tècnic municipal) Els serveis socials d'atenció primària del territori i una oficina d'atenció ciutadana, destinada a fer tràmits i gestions de la ciutadania amb l'Ajuntament. El centre cívic disposa de diferents espais regulats per a les activitats de les entitats i les associacions de la ciutat.

© Jaume Olivet 2019

La història del Poble Nou de Terrassa plasmada en un gran collage (al costat mateix del centre): L'obra va ser creada per l'artista terrassenca Anna Taratiel en el marc d'una beca “Graffitti Invaders“ del BaummannLab, laboratori de creació jove a finals del 2016.
És un collage de gran format que integra l’arquitectura i textures de la zona i referències als veíns del barri i a la seva història.
Està molt deteriorat a causa del sol que s'ha anat menjant el color.
Veiem la fotografia original d'aquest mural.

© Jaume Olivet 2019

En Ferran ens mostra una fotografia en blanc i negre de com era el mural tot just pintat i en Dídac me'n pasa una en color. Pel que expliquen, sembla ser que no es va posar cap mena de protecció a la pintura i el mateix dia va ploure. El resultat de com va quedar queda patent en el mural que podem veure a dia d'avui.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Ens en anem cap al carrer de Pardo Bazán que el tenim aquí al costat.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Si vols pots:

Veure el reportatge: Ruta Barri - Pueble Nou.
Veure l'apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa.
Veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el dimecres 19 de juny de 2019.

© Jaume Olivet 2019
© Jaume Olivet 2016