© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Nova Jazz Cava - Dijous 7 de març de 2019
Imatges i col·loqui dels 60 anys del club de Jazz a càrrec d'en Valentí Grau.

Commemorem seixanta anys de la constitució del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM, una fita que mereix una celebració. I ho fem amb un viatge per la història jazzística local des dels antecedents i context anterior a la creació del club egarenc, fins al moment actual amb el testimoni d’alguns dels seus protagonistes i de la mà de Valentí Grau, membre fundador i director artístic del certamen.

Índex de concerts per: Músics - Data - Lloc.© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

60 anys del Club de Jazz Terrassa

Anys cinquanta. En un temps en què l'atmosfera social i política era força confusa, un petit grup de terrassencs amants del jazz decideixen organitzar-se per iniciar algunes activitats relacionades amb el gènere. En aquell moment, el jazz era molt prolífic als Estats Units, però no massa acceptat en un règim totalitari com l'espanyol, que fins i tot, va prohibir durant uns anys radiar música jazz.

© Jaume Olivet 2019

L'any 1959, Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa era una entitat cultural avançada en el temps, principalment per la seva mirada innovadora i moderna de la cultura. Instal·lada des dels anys 30 a la cantonada del carrer del Teatre amb el carrer Sant Pere, s'havia fundat l'any 1927 i treballava intensament per promoure la cultura i l'art en totes les seves formes i per ser un espai de debat i de reflexió entorn a la creació i a la societat. L'Entitat, de seguida va despertar l'interès del col·lectiu, que també tenia molt clar el poder del jazz com a símbol de llibertat i progrés amb un potent factor militant de lluita contra el franquisme.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

A partir d'aleshores, el Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals —conegut també com a Jazz Terrassa— és la secció encarregada de promoure i gestionar una important activitat jazzística, i gràcies a l’impuls del seu equip humà, ha assolit una extraordinària rellevància artística i social, convertint Terrassa en la capital del jazz a Catalunya.

© Jaume Olivet 2019
Albert Samarra

60 anys després de la seva creació, l'històric col·lectiu treballa diàriament amb la programació d’una Temporada Estable de concerts a la Nova Jazz Cava i el seu punt d'inflexió anual, l’organització del Festival de Jazz Terrassa, la pedra angular de l'activitat del Club, des de 1981.

© Jaume Olivet 2019

Jazz Terrassa disposa d'un fons documental extens i exhaustiu sobre centenars de jazzmen i jazzwomen del nostre país i de l’escena internacional que en algun moment han tingut relació amb la ciutat. A hores d’ara es troben indexats més de 6.500 concerts protagonitzats per més de 6.000 músics. La informació queda recollida i endreçada a través del web www.jazzterrassa.org

© Jaume Olivet 2019
Pere Ferre

La inauguració de la Nova Jazz Cava al febrer de 1994 va permetre la recuperació de la Temporada de Jazz, interrompuda des l'any 1985 quan es va tancar la vella Jazz Cava del carrer Sant Quirze. D'octubre a juliol, el Club de Jazz ofereix una intensa programació de concerts per donar resposta a la realitat de la producció jazzística actual. A més, Jazz Terrassa promou la divulgació del gènere a través de les jam sessions setmanals amb especial atenció pels músics de la ciutat.

© Jaume Olivet 2019

25 anys de la Nova Jazz Cava

La Nova Jazz Cava es va inaugurar el 26 de febrer de 1994. És la sala de concerts on Jazz Terrassa desenvolupa la Temporada Estable, d’octubre a juliol, amb les jam sessions dels dijous i els concerts de cap de setmana, alhora acull les activitats i els concerts d’altres promotors.

© Jaume Olivet 2019

Tanmateix és la seu dels concerts de club del Festival de Jazz durant el mes de març. S'han comptabilitzat un total de 4.213 concerts al llarg d'aquests 25 anys. Està ubicada en un espai de propietat municipal que havia estat l’antiga sala de ball de l’Ateneu Terrassenc —edifici construït el 1896— i que es va rehabilitar com a club de jazz en viu després d’anys de mobilització ciutadana per recuperar un espai estable per al jazz a la ciutat, després del forçat tancament de l’antiga Jazz Cava del carrer Sant Quirze (1971-1985).

© Jaume Olivet 2019
Adrià Font i Josep M. Farràs

A diferència del seu antecedent, la Nova Jazz Cava supera la clàssica dicotomia entre club i sala de concerts. En lloc del mitificat petit club d’espais reduïts, amb mala visibilitat i l’aire espès, ens trobem amb una àmplia sala ben climatitzada, amb un mobiliari confortable, il·luminació adequada, tant escènica com ambiental, i una elevada tecnologia electroacústica. El local destaca també per la seva estructura singular, circular i amb una coberta catalogada com a patrimoni artístic de la ciutat amb bigam de fusta que recorda una teranyina.

© Jaume Olivet 2019
Lluís Rambla

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019
Miquel Carol (fotògraf)

© Jaume Olivet 2019

El text anterior, com molt dels textos que afegeixo a les galeries estan trets de la web oficial del jazz: www.jazzterrassa.org.

Serveix per fer-se una petita idea de la ponència del Valentí, però ni de bon tros reflecteix la realitat del col·loqui portat pel Valentí amb el seu estil propi, ple d'històries i de anècdotes divertides només interrompudes pel riure i els aplaudiments d'un públic incondicional.

© Jaume Olivet 2019
Adela Farre

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019
Cesc Soriano

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019
Susanna Carmona

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019


© Jaume Olivet 2019

Si vols pots: Veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Veure el reportatge: Festival de Jazz 2019.
Pujada el diumenge 17 de març de 2019.© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019