© Jaume Olivet 2020

© Jaume Olivet 2020

Dijous 2 de juliol de 2020
El diumenge de Festa Major

© Jaume Olivet 2020



El diumenge de Festa Major ve marcat pel Ball de Plaça, però també hi ha altres activitats. A continuació teniu la informació i els enllaços a algunes d'elles:

- Matinals de Festa Major
- Seguici d'autoritats a l'església i ofici solemne
- Sortida de l'ofici i Ball de Plaça
- Castells


Part de la informació que trobareu a continuació està extreta del llibre "Protocols de la Festa Major" editat per l'Ajuntament de Terrassa.







SEGUICI D'AUTORITATS A L'ESGLÉSIA
I OFICI SOLEMNE


Aquest és el moment amb major significació institucional de la Festa, tant per la participació directa i preeminent dels representants dels poders civil i religiós de la ciutat com pel simbolisme i la tradició que recullen els mateixos actes.

Encapçalats pel Drac de Terrassa, el seguici surt de l'Ajuntament i desfila fins a la catedral del Sant Esperit, on se celebra l'ofici solemne.

Qui compon el seguici?

- Dos macers.
- Dos guàrdies municipals amb vestuari de gala.
- El penó de la ciutat, portat pel representant de l'entitat que ha rebut l'encàrrec de dur-lo.
- Dos auxiliars del portador del penó.
- Dos agutzils.
- L'alcalde, amb la vara, la medalla i la banda, símbols del poder municipal.
- La resta de la corporació, portant les tradicionals bandes i ventals, en filera de dues persones, i mantenint aquest ordre: tinents d'alcalde (pel seu ordre), portaveus municipals i la resta de regidors agrupats segons la seva representativitat.

© Fernando font de Gayà 2020 © Fernando font de Gayà 2020




Quan el seguici arriba a la catedral surt a rebre'l la jerarquia eclesiàstica. Entra a l'església mentre repiquen les campanes (toc d'arribada de les autoritats municipals) fins que el penó de la ciutat és dipositat a l'altar major. Els membres de la corporació municipal es situen als bancs respectant l'ordre de prioritat establert en el seguici.

L'ofici religiós és solemne i consisteix en una missa polifònica cantada, que inclou els goigs als tres sants patrons. En acabar l'ofici, el prelat de màxima autoritat va a saludar l'alcalde mentre sona el toc final de missa amb totes les campanes.







DIUMENGES AL MATÍ


Vols saber que pasa els diumenges al matí a part dels actes protocolaris?

© Jaume Olivet 2017 © Jaume Olivet 2018



GALERIES:
Festa Major 2017 - Diumenge al matí
Festa Major 2018 - Diumenge al matí

© Fernando font de Gayà 2020

La Traca






SORTIDA D'OFICI I BALL DE PLAÇA


Els actes que tenen lloc a la sortida de l'ofici solemne constitueixen la principal manifestació de la cultura tradicional de la ciutat de Terrassa, esdevenen un element genuïnament terrassenc i cal considerar-los com un element clau del patrimoni etnogràfic de la ciutat de Terrassa.

© Fernando font de Gayà 2020

Els Ministrils del Raval




Un dels actes més significatius a nivell ciutadà, el Ball de Plaça de Terrassa, es duia a terme antigament per la festa de la Candelera, el mes de febrer, però ja en època moderna es va recuperar per la Festa Major. La seva funció ritual consisteix en el fet que les autoritats municipals, que l'obren, conviden la població a prendre part en el ball, en la festa.

L'any 2017 vaig fer aquestes quatre galeries del Ball d'autoritats, una combinació dels cromos del projecte EL MEU ÀLBUM DE CROMOS i el divertit text que cada any fa la Xemeneia.



© Jaume Olivet 2017 © Jaume Olivet 2017
© Jaume Olivet 2017 © Jaume Olivet 2017



GALERIES:
Festa Major 2017 - Ball d'autoritat - Part 1
Festa Major 2017 - Ball d'autoritat - Part 1
Festa Major 2017 - Ball d'autoritat - Part 1
Festa Major 2017 - Ball d'autoritat - Part 1


© David millán 2020

Pubilla de Terrassa




Abans d'acabar l'ofici, els grups i els entremesos participants en els actes se situen al centre de la Plaça Vella, formant un cercle pro gran per dur-hi a terme els balls posteriorment.

En acabar l'ofici religiós, el seguici d'autoritats, en l'ordre establert, surt de l'atri de la catedral, moment en què es tiren la traca i la tronada de sortida d'ofici. Simultàniament, les colles castelleres fan sengles pilars de salutació, mentre el seguici avança fins a situar-se al lloc corresponent de la plaça. S'interpreta la música del Ball de Plaça de Terrassa, que obren les autoritats acompanyades pels dansaires de l'Esbart Egarenc. Les autoritats es retiren, i els dansaires continuen fins a acabar el ball.

Els Nans de Terrassa ballen el Ball de Nans de Terrassa i, a continuació, el Ball de la Cercavila, en el qual participen les autoritats.

Els Bastoners, amb el vestuari antic, interpreten tres dels balls propis de la ciutat: Ball de les Anelles, Ball de les Corrandes i Ball de la Manflina.

A continuació s'interpreta el Ball del Drac de Terrassa i el Ball de Gegants de Terrassa.

© Rosa Maria Andrés 2020

© Rosa Maria Andrés 2020



Acabats aquests balls, es forma al centre de la plaça el seguici d'entremesos i autoritats per anar cap al Raval de Montserrat, segons auquest ordre: Drac, Gegants, Nans, formació de música tradicional, bastoners, esbart, seguici d'autoritats, segons l'ordre esmentat, autoritats eclesiàstiques i les colles castelleres.

En arribar davant l'Ajuntament, cada grup fa una breu actuació de comiat i deixa la plaça lliure. L'acte finalitza amb les colles castelleres que fan el pilar caminant d'entrada a plaça.



Visió d'en Jaume Rosell del matí de diumenge de Festa Major

© Jaume Rosell 2020







CASTELLS


Les exhibicions castelleres a càrrec de colles foranes havien estat presents, de forma esporàdica, en les festes majors dels segles XIX i XX. Amb la creació de les colles castelleres locals, aquest acte esdevé un element referencial de la festa.

L'acte té lloc al Raval de Montserrat, davant l'Ajuntament, el migdia de diumenge, i hi participen les colles castelleres de la ciutat i una altra colla convidada, de mutu acord entre elles.

© Jaume Rosell 2020



S'inicia amb els pilars caminats d'entrada a plaça que fan les colles un cop els grups i les autoritats del seguici deixen la plaça lliure. Els grallers, amb el Toc d'Entrada a Plaça, acompanyen els pilars.

Les colles se situen de la següent manera: a la dreta (mirant al'Ajuntament) els Minyons de Terrassa, a l'esquerra els Castellers d Terrassa i al mig la colla convidada.

El nucli de l'exhibició el formen les tres rondes tradicionals a totes les actuacions castelleres.

L'exhibició es clou amb els pilars de comiat. Cada colla local du un pilar al balcó de l'Ajuntament, i els altres pilas es fan al centrede la plaça.

Finalment, els grups de grallers toquen la Marxa del Vermut.

© Jaume Olivet



REPORTATGE: Festa Major 2009 - Castells de Festa Major





L'amiga Marta Galobardes ens envia aquest dibuix amb els castells a la Plaça Vella. Lo normal és que els facin a la Raval de Montserrat, encara que algún cop també els fan a la Plaça Vella. De fet he sentit a dir que s'aixecan millor els castells de gama alta a la Plaça Vella perquè el terra fa menys desnivell.

© Marta Galobardes 2020



Un altre dibuix de castells, aquest de l'amiga Maria Moncal i un altre que no esta fet davant l'Ajuntament. Aquest e concret esta aixecat davant del Mercat de la Independència. La Maria li dedica a la Queralt que va ser la primera anxaneta a coronar un 3de10 amb els minyons de Terrassa.

© Maria Moncal 2020

© Montse Sala 2020



Els castells és un tema molt dibuixat! Aquest que bé a continuació és d'en Fernando Font de Gayà i si no vaig errat, es tracta del 3de10 de novembre de 2017 a la Plaça Vella amb motiu de la Diada de Minyons. No és de Festa Major, però no li tindrem en compte!

© Fernando Font de Gayà 2020



© Sole Ruiz Ruano 2020



© Felip Planas 2020





Moltes gràcies a tothom!



© Jaume Olivet 2020

Vols veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el divendres 3 de juliol de 2020.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge: Festa Major de Terrassa 2020
- Reportatge: Confinats a casa



© Jaume Olivet 2020 © Jaume Olivet 2020

© Jaume Olivet 2020

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2020