© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

COMARCA DEL MATARRANYA - AGOST 2021
Calaceit - Poblat Iber de Sant Antoni

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

El Sol pica de veritat! Però que hem de fer... estem de vacances i hem de patir!

© Jaume Olivet 2021

POBLAT IBER DE SANT ANTONI

El poblat iber de Sant Antoni és un jaciment arqueològic pertanyent a la tribu dels ilercavons situat al cim sud de l'allargat turó de Sant Cristòfol, a un quilòmetre de la localitat de Calaceit, a la comarca del Matarranya (Franja de Ponent, província de Terol).

Va ser excavat per l'arqueòleg calaceità Juan Cabré i per Pere Bosch i Gimpera (de l'Institut d'Estudis Catalans) entre els anys 1903 i 1919, i bona part dels materials que es van recuperar es localitzen en l'actualitat en el Museu d'Arqueologia de Catalunya, a Barcelona.

El poblat es troba excavat íntegrament, i poden apreciar-se dues fases d'ocupació: una primera, que abasta els segles V i IV aC, mostra una ocupació principalment sobre la part més elevada del turó; i una segona fase esdevé al segle III aC, durant la qual es va ampliar el nucli principal vessants avall, aprofitant aterrossaments per construir nous habitatges, i envoltant el conjunt amb una muralla i diverses torrasses. Aquesta etapa d'esplendor arribaria a la fi possiblement amb la conquesta romana.

L'urbanisme del poblat es caracteritza per un eix central que articula el conjunt d'habitatges, de planta rectangular i de fins a dues altures, disposades en aterrossaments al llarg del vessant occidental, comunicats mitjançant carrers empedrats. Al nord del recinte emmurallat es localitza l'entrada principal, al costat d'una bassa que recollia l'aigua de pluja.

(Viquipèdia)

© Jaume Olivet 2021

Des del turó on està situat el poblat es domina un extens territori i tenim unes bones vistes de l'entorn. A la foto anterior l'ermita de Sant Critòbal.

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

JOAN CABRÉ

El poblat iber de Sant Antoni va ser descobert, entre altres, per Joan Cabré.

Juan Cabré Aguiló (Calaceit, Matarranya, 2 d'agost de 1882 - Madrid, 2 d'agost de 1947), va ser un arqueòleg espanyol. El municipi de Calaceite li ha dedicat un museu. Va realitzar els seus primers estudis a Tortosa i Saragossa. Més tard va continuar la seva formació a Madrid gràcies a una beca de la Diputació de Terol. Al mateix temps va ser alumne de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, i va realitzar algun treball per al Museu del Prado. Aquesta sòlida formació plàstica és evident als excel•lents dibuixos que acompanyen tota la seva obra de catalogació, especialment en el cas del «Castro de la Mesa de Miranda».

La seva inclinació pel dibuix i, més tard, per l'arqueologia, sembla que pogués estar influïda pel col·leccionista Sebastián Monserrat de Saragossa, qui el va acostar a la seva col·lecció formada per peces de la cultura ibèrica. En una data tan prematura com el 1907 Cabré va publicar el seu primer treball arqueològic al Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona sobre les excavacions del poblat iber de San Antonio de Calaceite. Va ser en aquell temps nomenat Membre Corresponent de la Reial Acadèmia de la Història i designat per a l'elaboració del Catàleg Monumental d'Espanya, en concret, el de la província de Terol.

La seva formació es va ampliar gràcies a una de les beques que la Junta per a Ampliació d'Estudis li va concedir per visitar França, Alemanya, Àustria, Itàlia i Suïssa. Cabré va iniciar les seves recerques sobre la cultura ibèrica al sud de la península a partir del 1917, però aviat es va orientar als pobles de cultura celta del centre d'Espanya amb les excavacions de les Cogotas, Sanchorreja i el Mesa de Miranda.

És famós el seu estudi d'importants mostres d'art rupestre, datats entre l'Aurinyacià i el Magdalenià, a l'interior de la Cova de los Casares (Riba de Saelices) i la descoberta de la cova de l'Hoz (Santa Maria de l'Espino) també amb pintures i gravats prehistòrics, totes dues a la província de Guadalajara l'any 1934.

Finalitzada la guerra civil espanyola, Cabré va ser destituït com a responsable del Museu Cerralbo, encara que el 1940 va ser nomenat cap de la secció de Prehistòria de l'Institut "Diego de Velázquez" d'Art i Arqueologia. Al juliol de 1942, va obtenir, per oposiciósfn, la plaça de preparador de la secció de Prehistòria i Edat Antiga del Museu Arqueològic Nacional d'Espanya, càrrec que va exercir fins al moment de la seva mort, el 2 d'agost de 1947.

(Viquipèdia)

També vam visitar l'interessant el museu dedicat a la figura d'en Joan Cabré, però estava prohibit fer fotos.

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

He dit que el sol picava?

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

Aprofitem per visitar l'ermita de Sant Cristòbal per fora.

© Jaume Olivet 2021





© Jaume Olivet 2021

Pujada el dimecres 15 de setembre de 2021.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Veure el meu CV - FOTO Jaume Olivet.
- Apartat - Matarranya 2021



© Jaume Olivet 2021

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2021