© Jaume Olivet 2023



DIARI DE VIATGE - MÈXIC 2023
Teotihuacan
Dimecres 2 d'agost de 2023

Teotihuacan Part 3 - La Piràmide de la Lluna
Teotihuacan Parte 3 - La Pirámide de la Luna





© Jaume Olivet 2023

La Piràmide de la Lluna es troba en la part nord de Teotihuacán i el seu contorn imita al Turó Gros, anomenat en náhuatl Tenan, que significa «mare o protector de pedra». És la segona edificació més gran de Teotihuacán, després de la Piràmide del Sol.

La Pirámide de la Luna se encuentra en la parte norte de Teotihuacán y su contorno imita al Cerro Grande, llamado en náhuatl Tenan, que significa «madre o protector de piedra». Es la segunda edificación más grande de Teotihuacán, después de la Pirámide del Sol

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

La Piràmide de la Lluna cobreix una estructura més antiga i tenia ja aquest perfil des de l'etapa anterior a l'any 200 d. C. Entre 210 i 450 d. C., se li va afegir l'estructura de quatre cossos talús-tauler enfront de l'escalinata que dona a l'Avinguda dels Morts. Aquesta estructura tenia una plataforma en la part superior que va servir per realitzar cerimònies en honor de Chalchiutlicue, la deessa de l'aigua relacionada amb la Lluna, a qui se li va dedicar el temple superior i l'escultura del qual va ser trobada al peu de la piràmide.

La Pirámide de la Luna cubre una estructura más antigua y tenía ya este perfil desde la etapa anterior al 200 d. C. Entre 210 y 450 d. C., se le añadió la estructura de cuatro cuerpos talud-tablero frente a la escalinata que da a la Avenida de los Muertos. Ésta estructura tenía una plataforma en la parte superior que sirvió para realizar ceremonias en honor de Chalchiutlicue, la diosa del agua relacionada con la Luna, a la que se le dedicó el templo superior y cuya escultura fue encontrada al pie de la pirámide.

© Jaume Olivet 2023

Enfront d'ella està la Plaça de la Lluna, on termina l'anomenada "Calzada de los muertos", que conté un altar central i una original construcció amb divisions internes, conformada per quatre cossos rectangulars i quatre en diagonal, formant un model que rep el nom de «creu teotihuacana»

Frente a ella está la Plaza de la Luna, donde termina la llamada "Calzada de los muertos", que contiene un altar central y una original construcción con divisiones internas, conformada por cuatro cuerpos rectangulares y cuatro en diagonal, formando un modelo que recibe el nombre de «cruz teotihuacana»

© Jaume Olivet 2023

Recentment, els arqueòlegs han excavat sota la piràmide de la Lluna. Els arqueòlegs estan buscant pistes sobre la història d'aquesta misteriosa cultura. Túnels cavats en l'estructura han revelat que la piràmide va experimentar almenys sis renovacions; cada nova addició era més gran i abastava l'estructura anterior.

Recientemente, los arqueólogos excavaron bajo la pirámide de la Luna. Los arqueólogos están buscando pistas sobre la historia de esa misteriosa cultura. Túneles cavados en la estructura revelaron que la pirámide experimentó al menos seis renovaciones; cada nueva adición era mayor y abarcaba la estructura anterior.

© Jaume Olivet 2023

Com els arqueòlegs van cavar a través de les capes de la piràmide, van descobrir artefactes que proporcionen el començament d'una línia de temps en la història de Teotihuacan. La troballa més recent, realitzada per un equip liderat per Saburo Sugiyama, professor adjunt Facultat a la Universitat Estatal d'Arizona i professor a la Universitat de la Prefectura de Aichi al Japó, i Ruben Cabrera de l'Institut Nacional d'Antropologia i la història de Mèxic és una tomba aparentment dedicada a la cinquena fase de construcció. Conté quatre esquelets humans, ossos d'animals, joies, obsidiana i una àmplia varietat d'altres ofrenes. Els arqueòlegs estimen que l'enterrament es va produir entre els anys 100 i 200 d.c.

Como los arqueólogos cavaron a través de las capas de la pirámide, descubrieron artefactos que proporcionan el inicio de una línea de tiempo en la historia de Teotihuacan. El hallazgo más reciente, realizado por un equipo liderado por Saburo Sugiyama, profesor adjunto Facultad en la Universidad Estatal de Arizona y profesor en la Universidad de la Jefatura de Aichi en Japón, y Ruben Cabrera del Instituto Nacional de Antropología y la historia de México es una tumba aparentemente dedicada a la quinta fase de construcción. Contiene cuatro esqueletos humanos, huesos de animales, joyas, obsidiana y una amplia variedad de otras ofrendas. Los arqueólogos estiman que el entierro se produjo entre los años 100 y 200 dc.

© Jaume Olivet 2023

Una altra tomba dedicada a la gran deessa va ser descoberta en 2007. Està datada a la quarta etapa de la construcció. Contenia una sola víctima sacrificial humana masculina, així com un llop, jaguar, puma, serp, esquelets d'aus i més de 400 altres relíquies que inclouen una gran pedra verda i figuretes d'obsidiana, ganivets cerimonials i puntes de llances.

Otra tumba dedicada a la gran diosa fue descubierta en 2007. Está datada en la cuarta etapa de la construcción. Contenía una sola víctima sacrificial humana masculina, así como un lobo, jaguar, puma, serpiente, esqueletos de aves y más de 400 otras reliquias que incluyen una gran piedra verde y figuritas de obsidiana, cuchillos ceremoniales y puntas de lanzas.

© Jaume Olivet 2023





© Jaume Olivet 2023

Terrassa - Dilluns 20 de novembre de 2023

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge - Mèxic 2023.
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023