© Jaume Olivet 2023



DIARI DE VIATGE - MÈXIC 2023
Mural de Diego Rivera
Dijous 3 d'agost de 2023

Ciutat de Mèxic - No ho puc explicar, però em feia molta il·lusió veure en viu un mural de Diego Rivera.
Ciudad de México - No puedo explicarlo, pero me hacia mucha ilusión ver en vivo un mural de Diego Rivera.





© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023

Diego Rivera (Guanajuato, 8 de desembre de 1886 - Ciutat de Mèxic, 24 de novembre de 1957) va ser un destacat muralista mexicà famós per la seva tendència a plasmar obres d'alt contingut social a edificis públics, principalment al Centre Històric de la Ciutat de Mèxic.

Diego Rivera (Guanajuato, 8 de diciembre de 1886 - Ciudad de México, 24 de noviembre de 1957) fue un destacaso muralista mexicano famoso por su tendencia a plasmar obras de alto contenido social en edificios públicos, principalmente en el Centro Histórico de la Ciudad de México.



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

El 1947, Diero Rivera va pintar una de les seves obres més reproduïdes i celebrades. A "Somni d'una tarda dominical a l'Albereda Central", l'artista es va pintar a si mateix com un nen de la mà de La Catrina mentre fa una passejada per l'Albereda, un punt clau al cor de la Ciutat de Mèxic. A la foto veiem a ell amb Catrina i entre els dos a Frida Kahlo.

En 1947, Diero Rivera pintó una de sus obras más reproducidas y celebradas. En "Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central", el artista se pintó a sí mismo como un niño de la mano de La Catrina mientras da un paseo por la Alameda, un punto clave en el corazón de la Ciudad de México. En la foto le vemos a el con Catrina y entre los dos a Frida Kahlo.



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

El Museu Mural Diego Rivera, de l'Institut Nacional de Belles Arts i Literatura (INBAL), va obrir les portes al públic el 19 de febrer de 1988 a partir del rescat i trasllat del mural Somni d'una tarda dominical a l'Albereda Central (1947), realitzat per Diego Rivera. Ofereix 52 imatges que reconstrueixen la història de l'Hotel del Prado, així com el trasllat de l'obra mural després del terratrèmol del 1985 i l'obertura del recinte ubicat a l'Albereda Central.

El museu exhibeix aquesta obra monumental a la nau central de l'edifici dissenyat per l'arquitecte José Luis Benlliure i que ocupa el terreny de l'antic Hotel Regis, també col·lapsat durant el sisme.

El mural recorre gairebé quatre segles de la història de Mèxic i té com a escenari l'emblemàtic parc de l'Albereda Central de la Ciutat de Mèxic, elegit per Rivera per la proximitat a l'hotel i per ser testimoni de successos transcendentals a la història mexicana.

Fins avui han estat identificats 47 personatges la semblança i descripció dels quals apareixen als siluetaris bilingües instal·lats a la sala d'exhibició i en els quals figuren, entre d'altres, Frida Kahlo, sor Juana Inés de la Creu, Hernán Cortés, José Guadalupe Posada, Ignacio Ramírez El Nigromant -el paper del qual en l'escena va ser motiu de censura, i altres personatges pintorescos que descriuen l'ambient social i cultural del passat de Mèxic.

El Museo Mural Diego Rivera, del Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura (INBAL), abrió sus puertas al público el 19 de febrero de 1988 a partir del rescate y traslado del mural Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central (1947), realizado por Diego Rivera. Ofrece 52 imágenes que reconstruyen la historia del Hotel del Prado, así como el traslado de la obra mural tras el terremoto de 1985 y la apertura del recinto ubicado en la Alameda Central.

El museo exhibe esta obra monumental en la nave central del edificio diseñado por el arquitecto José Luis Benlliure y que ocupa el terreno del antiguo Hotel Regis, también colapsado durante el sismo.

El mural recorre casi cuatro siglos de la historia de México y tiene como escenario el emblemático parque de la Alameda Central de la Ciudad de México, elegido por Rivera por su cercanía al hotel y por ser testigo de sucesos trascendentales en la historia mexicana.

Hasta hoy han sido identificados 47 personajes cuya semblanza y descripción aparecen en los siluetarios bilingües instalados en la sala de exhibición y en los cuales figuran, entre otros, Frida Kahlo, sor Juana Inés de la Cruz, Hernán Cortés, José Guadalupe Posada, Ignacio Ramírez El Nigromante -cuyo papel en la escena fue motivo de censura, y otros personajes pintorescos que describen el ambiente social y cultural del pasado de México.



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023







© Jaume Olivet 2023

Terrassa - Divendres 29 de setembre de 2023

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge - Mèxic 2023.
- Apartat - Grafitis
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023