© Jaume Olivet 2023



DIARI DE VIATGE - MÈXIC 2023
El poble de Bécal
Dimarts 15 d'agost de 2023

Una cova d'artesania a Bécal
Una cueva de artesanía a Bécal





© Jaume Olivet 2023

Les verges i Sants ens reben en entrar en aquesta casa/botiga d'artesania típica del poble de Bécal. El preciós altar no hi pot faltar, la propera vegada que torni a Mèxic portaré imatges de la nostra Moreneta.

Las vírgenes y los Santos nos reciben al entrar en esta casa/tienda de artesanía típica del pueblo de Bécal. El precioso altar no puede faltar, la próxima vez que vuelva a México traeré imágenes de nuestra Moreneta.

© Jaume Olivet 2023

Bécal és una ciutat de l'estat mexicà de Campeche, localitzada al Municipi de Calkiní, al nord-est del territori estatal. Situat a 95 quilòmetres al nord de la capital de Campeche prop de l'estat de Yucatán, amaga una de les tradicions més fascinants d'aquesta terra: la confecció d'articles i també els mundialment famosos barrets de Panamà (els quals deuen el seu nom a les exportacions realitzades cap a aquest país) d'una fibra anomenada jipi i palmell d'huano.

Hem arribat una mica tard i ja no treballen, però Moisès ens ensenya el seu taller, la botiga i els productes que fabrica i ven.

Bécal es una ciudad del estado mexicano de Campeche, localizada en el Municipio de Calkiní, al noreste del territorio estatal. Situado a 95 kilómetros al norte de la capital de Campeche cerca del estado de Yucatán, encierra una de las tradiciones más fascinantes de esta tierra: la confección de artículos y también los mundialmente famosos sombreros de Panamá (los cuales deben su nombre a las exportaciones realizadas hacia este país) de una fibra llamada jipi y palma de huano.

Hemos llegado un poco tarde y ya no están trabajando, pero Moisés nos enseña su taller, la tienda y los productos que fabrica y vende.

© Jaume Olivet 2023

El producte estrella són els barrets i ens ensenya com fer-ho per doblegar-lo i així poder guardar millor. En deixar-lo anar sempre torna a la seva forma original! Però el que és realment curiós és que la majoria d'aquests artesans tenen els seus tallers en unes coves subterrànies dins dels seus establiments. En voleu visitar una?

El producto estrella son los sombreros y nos enseña como hacer para doblarlo y así poder guardar mejor. ¡Al soltarlo siempre vuelve a su forma original! Pero lo realmente curioso es que la mayoría de estos artesanos tienen sus talleres en unas cuevas subterráneas dentro de sus establecimientos. ¿Queréis visitar una?

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Tenim companyia
Tenemos compañía.

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Jair ens fa una teatralització de com seria la feina d'un artesà.
Jair nos hace una teatralización de cómo sería el trabajo de un artesano.

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

El procés de la manufactura de les artesanies de palmell jipi és el següent. Les fulles de palmell es tallen mentre estan sense obrir i en la seva etapa jove per obtenir la fibra més fina. Després de tallar els cabdells del palmell (que mesuren entre vuitanta centímetres i un metre), s'aporregen perquè s'obrin i són assecades al sol, posteriorment són blanquejades utilitzant sulfur. És important que es treballi la fibra mentre està humida de manera que no es trenqui amb la manipulació, les fulles així obtingudes es ratllen amb una agulla i se separen les unes de les altres.

Especialment per al teixit dels barrets de Panamà, el ratllat de les fulles és d'una, dues o tres parts, entre més parts més prim queda el material i més fi el barret; el que es fa amb full d'una part es teixeix en tres dies i el que es fa amb un full separat en quatre parts, tres setmanes, per això la diferència de preu.

El proceso de la manufactura de las artesanías de palma jipi es el siguiente. Las hojas de palma se cortan mientras están sin abrir y en su etapa joven para obtener la fibra más fina. Luego de cortar los cogollos de la palma (que miden entre ochenta centímetros y un metro), se aporrean para que se abran y son secadas al sol, posteriormente son blanqueadas utilizando sulfuro. Es importante que se trabaje la fibra mientras está húmeda de manera que no se rompa con la manipulación, las hojas así obtenidas se rallan con una aguja y se separan unas de otras.

En especial para el tejido de los sombreros de Panamá el rallado de las hojas es de una, dos o tres partes, entre más partes más delgado queda el material y más fino el sombrero; el que se hace con hoja de una parte se teje en tres días y el que se hace con una hoja separada en cuatro partes, tres semanas, de ahí la diferencia de precio.

© Jaume Olivet 2023

El jipi és la fibra d'un palmell nan que s'ha de teixir en condicions de màxima humitat, per tal que no es trenqui, ja que és summament prima i estreta; per això és que s'aconsegueixen teixits molt fins i estrets pràcticament impermeables.

Durant la temporada de pluges la feina és feta a l'aire lliure, no obstant això en temporada de sequera els artesans compten amb les seves cambres especials (abans esmentats) amb el propòsit que la fibra estigui humida. Com podeu veure, mans qualificades fan ús d'una varietat de materials, dissenys i colors, per brindar-nos productes útils, bonics i elegants.

El jipi es la fibra de una palma enana que se debe tejer en condiciones de máxima humedad, a fin de que no se rompa, pues es sumamente delgada y angosta; por ello es que se logran tejidos muy finos y apretados prácticamente impermeables.

Durante la temporada de lluvias el trabajo es hecho al aire libre, sin embargo en temporada de sequía los artesanos cuentan con sus cuartos especiales (antes mencionados) con el propósito de que la fibra esté húmeda. Como se puede ver, manos calificadas hacen uso de una variedad de materiales, diseños y colores, para brindarnos productos útiles, hermosos y elegantes.

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Un parell de pallassos inmortalitzats pel gran Fernando font de Gayà

Un par de payasos inmortalizados por el gran Fernando font de Gayà

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023





© Jaume Olivet 2023

Terrassa - Dijous 23 de novembre de 2023

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge - Mèxic 2023.
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023