© Jaume Olivet 2023



MÈXIC 2023
Dissabte 28 d'octubre de 2023

Una Galeria de Catrines
(Informació treta de la Viquipèdia Catalana)

Torno a demanar la col·laboració dels amics per fer aqueta galeria dedicada a la Catrina original d'en José Guadalupe Posada i la resposta la teniu a continuació. Moltíssimes gràcies a tots.

Hi han participat:

Antoni Barreda , Carles Lao , Dora Hidalgo , Eli Gutiérrez , Elvira Ibàñez , Isabel Valero , Jaume Olivet , Jaume Rosell , Jesús Guzmán , Juana Risquez , Lluís viciana , Lola Morales , Maria Betriu , Maria Carme Riva , Marta Galobardes , Matilda , Ramon Manjón , Rosa Maria Rocavert i Sergi Meya .









© Jaume Olivet 2023


Catrina del caricaturista José Guadalupe Posada (1910)

Durant els governs de Benito Juárez, Sebastián Lerdo de Tejada i Porfirio Díaz, les imatges d'esquelets i calaveres eren una forma comuna de denúncia i de crítica social en les publicacions de l'època que van usar diversos caricaturistes com Constantino Escalante, Santiago Hernández i Manuel Manilla.

La versió original és un gravat en metall amb autoria del caricaturista José Guadalupe Posada. El nom original és Calavera Garbancera. «Garbancera» és la paraula amb la qual es coneixia llavors a les persones que venien garbanza i que tenint sang indígena pretenien ser europeus, ja anessin espanyols o francesos (aquest últim més comú durant el Porfiriato) i renegaven de la seva pròpia raça, herència i cultura.

Això es fa notable pel fet que la calavera no té roba sinó únicament el barret; des del punt de vista de Posada, és una crítica a molts mexicans del poble que són pobres, però que així i tot volen aparentar un estil de vida europeu que no els correspon.



© Jaume Olivet 2023

Catrina de Diego Rivera

El 1947, Diero Rivera va pintar una de les seves obres més reproduïdes i celebrades. A "Somni d'una tarda dominical a l'Albereda Central", l'artista es va pintar a si mateix com un nen de la mà de La Catrina mentre fa una passejada per l'Albereda, un punt clau al cor de la Ciutat de Mèxic. A la foto veiem a ell amb Catrina i entre els dos a Frida Kahlo.

Us convido a veure la galeria del mural "Somni d'una tarda dominical a l'Albereda Central", de Diego de Rivera que vaig fotografiar a l'agost 2023.







© Jaume Rosell 2023


La Catrina d'en Jaume Rosell

Avui dia, la catrina, sent una invenció popular, s'ha tornat un artefacte popular i ha sortit dels límits del llenç o el gravat per ser part de la cultura viva mexicana, dels seus usos i costums. Part de “el mexicà” i de la seva posició enfront de la mort. L'observa, la hi acosta, la fa part del seu entorn, del seu art i és una artesania que simbolitza el mestissatge. S'ha tornat artesania que ressalta la riquesa formal i espiritual del país.







© Juana Risquez 2023


La Catrina de la Juana Risquez





© Mari Carme Riva 2023


La Catrina de la Mari Carme Riva





© Marta Galobardes 2023


La Catrina de la Marta Galobardes





© Rosa Maria Rocavert 2023 © Rosa Maria Rocavert 2023


Les Catrines de la Rosa Maria Rocavert

La imatge de la Catrina s'està convertint en la imatge mexicana per excel·lència sobre la mort, és cada vegada més comuna veure-la plasmada com a part de celebracions de dia de morts al llarg de tot el país, fins i tot ha traspassat la imatge bidimensional i s'ha convertit en motiu per a la creació d'artesanies, ja sigui de fang o altres materials, les quals depenent de la regió poden variar una mica en la seva vestimenta i fins i tot el seu famós barret, però que igual se'ls ha donat a cridar "catrinas".







© Carles Lao 2023


La Catrina d'en Carles Lao

Se li té una estima especial a la ciutat de Aguascalientes com a imatge cultural i popular, al grau que s'ha col·locat un monument en la principal entrada a la ciutat, i a més, juntament amb el "Turó del Mort" és l'amfitriona i figura principal de la Fira de les calaveres celebrada anualment entorn del Dia de Morts.







© Jaume Rosell 2023 © Jaume Rosell 2023


Les Catrines d'en Jaume Rosell







© Ramon Manjón 2023


La Catrina d'en Ramon Manjón

El 2001, la Catrina va protagonitzar el curtmetratge animat Fins als ossos del director René Castillo. En ell, la figura apareix en l'escenari d'un cabaret del inframón, abillada amb la indumentària amb la qual apareix en el mural de Rivera, interpretant una versió de la Llorona amb la veu de la cantant Eugenia León. En acabar el seu nombre, la Catrina saca a ballar a un jove que recentment acaba de morir. La parella balla una dansa enfront de la concurrència formada per desenes de calaveres de totes les edats.





© Antoni Barreda 2023


La Catrina d'en Antoni Barreda





© Isabel Valero 2023 © Isabel Valero 2023 © Isabel Valero 2023

Les Catrines de la Isabel Valero

El 2010 la Catrina va complir 100 anys d'haver estat creada per José Guadalupe Posada, per la qual cosa es va fer un curtmetratge al·lusiu al centenari d'aquesta, que es diu La Catrina en trajinera. En aquest es pot veure a les persones il·lustres de Xochimilco com són Juan Badiano, Fernando Parany Miranda, José Farías Galindo, Francisco Goitia i a Quirino Mendoza i Cortès retent homenatge a la Catrina per les seves 100 anys als canals de Xochimilco.







© Elvira Ibàñez 2023


La Catrina d'en Elvira Ibàñez

Els seus realitzadors, d'acord amb el curtmetratge, són Sergio Llorer, Gustavo Ríos, León Francisco Coronat i és protagonitzat per Paulina Cervantes. La producció es troba basada en el conte "La Catrina en Trajinera".







© Eli Gutiérrez 2023


La Catrina de la Eli Gutiérrez

En els Festival del Bicentenari de la Independència de Mèxic, la Catrina va ser una de les figures que va desfilar per les avingudes de la Ciutat de Mèxic. La seva imatge va ser projectada sobre la façana de la Catedral Metropolitana.







© Matilda 2023


La Catrina de la Matilda

El 2010 durant la final nacional de La nostra Bellesa Mèxic 2010 el vestit típic guanyador va ser el de la Catrina, un cridaner vestit de color fúcsia, portat per Tiaré Oliva representant de l'Estat de Sinaloa. El vestit va ser presentat en Miss Univers 2011 portant-ho la Karin Ontiveros, La nostra Bellesa Mèxic 2010, on va estar a punt de guanyar com el millor vestit típic nacional de Miss Univers en ocupar el segon lloc en les votacions de tot el món a través d'internet.







© Lola Morales 2023


La Catrina de la Lola Morales





© Maria Betriu 2023


La Catrina de la Maria Betriu

Figures de paper maixé de la Catrina.

El 2012, l'Ajuntament de la ciutat de Aguascalientes va organitzar, en col·laboració amb l'agència de fotografia i editorial Cuartoscuro, el Concurs Nacional de Fotografia "La Mort", en el marc dels 100 anys d'història de "La Catrina". El concurs va tenir una participació de més de 950 treballs (entre sèries fotogràfiques i treballs individuals) que van tenir com a guanyador al fotògraf Jetzabé Antonio Muzquiz Carreón. El fotògraf Pedro Valtierra, fundador de l'agència Cuartoscuro, va lliurar el premi en una cerimònia celebrada a la capital hidrocálida a l'octubre d'aquest mateix any.







© Jesús Guzman 2023


La Catrina d'en Jesús Guzmán

Les arts plàstiques han modificat la perspectiva tradicional de la Catrina, es dibuixa o esculpeix una nova remodelació d'aquesta. S'utilitzen diversos materials i es creen paròdies de personatges que van la majoria de les vegades amb el folklore mexicà, d'acord amb la visió de l'artista-client.







© Dora Hidalgo 2023


La Catrina de la Dora Hidalgo

El 2014, la Catrina va ser la protagonista de la famosa pel·lícula "El llibre de la vida".







© Eli Gutiérrez 2023 © Eli Gutiérrez 2023 © Eli Gutiérrez 2023


Les Catrines d'en Rafael Aróztegui

En Rafael té molt temps lliure i s'entreté amb un programa de IA, aquest programa ha fet les seves tres Catrines!!!



El 2017, la Catrina apareix en el vídeo "HOLD EM TIGHT OR DON'T" de Fall Out Boy, part del àlbum MANIA (àlbum de Fall Out Boy).





© Serig Meya 2023


La Catrina d'en Sergi Meya

També el 2017, Disney va estrenar la pel·lícula "Coco", en la qual als morts els veiem representats com a esquelets, ja que a Mèxic, 'La Catrina' és la imatge característica associada als difunts.







© Lluís Viciana 2023


La Catrina d'en Lluís Viciana





© Jaume Olivet 2023


Catrina de Jaume Olivet

Al 2023 la Catrina ha estat protagonista d'una galeria en aquest WEB. Com podeu he començat a dibuixar i pintar i això sembla que no tindrà fi. Dessitjo us hagi agradat i moltes gràcies a tots els artistes que heu participat.







© Jaume Olivet 2023

Terrassa - Dimecres 29 de novembre de 2023

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Apartat - Cadereyta - Dia els Morts
- Reportatge - Mèxic 2023.
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023